AKCIJSKI PAKETI: Projektori za komercijalnu upotrebu
Nekoliko savjeta stručnjaka prije nego krenete u kupnju...Izvor slike & povezivanje s projektorom

 
Prvo i osnovno - morate imati izvor TV signala, primjerice Max TV, DVBT tuner ili nekakav srodan uređaj. Takav uređaj je najbolje HDMI kablom povezati s Vašim projektorom, budući da HDMI kabel nudi najveću kvalitetu prijenosa signala i na većim udaljenostima stoga je preporuka uvijek odabrati projektor s HDMI konekcijom, iako postoji i mogućnost spajanja video koaksijalnim kablom.

Ukoliko niste ograničeni budžetom, razmislite i o bežičnom povezivanju projektora i izvora signala uz Wireless HDMI dongle, što je izrazito praktično jer ne morate povlačiti kablove po prostoru.


Gdje i kako postaviti projektor i platno


Pri odabiru vrste platna, najbolje rješenje je odabrati zidno mehaničko (manualno) platno ili eventualno zidno motorno, ukoliko Vaš budžet to dozvoljava. Razlika je jedino u načinu spuštanja - mehaničko morate fizički povući da bi se spustilo, dok motorno platno podižete i spuštate pritiskom na daljinski upravljač.

Prijenosno platno (platno na tronošcu) je s druge strane najpovoljnije rješenje, ali zauzima dosta prostora, te može biti nezgodno ukoliko je postavljeno na frekventnom mjestu, stoga se često izbjegava.

Veličina terase/lokala mora odgovarati veličini platna, a preporuka je platno dijagonale 2 - 3 metra za što efektniji doživljaj.

Odabirom većeg platna eksponencijalno raste i potrebna jačina projektora (koja se mjeri u ANSI lumenima), stoga je optimalno izabrati projektor jačine 3000 - 5000 ANSI lumena, pa tako primjerice možemo preporučiti:
 
platno dijagonale 2 metra = projektor jačine minimalno 3000 ANSI lumena
   platno dijagonale 2,5 metra = projektor jačine minimalno 4000 ANSI lumena
        platno dijagonale 3 metra = projektor jačine minimalno 4500/5000 ANSI lumenaKoju rezoluciju projektora odabrati

 
Što se tiče rezolucije projektora, preporuka je odabrati WXGA (1280 x 800) projektor jer ta rezolucija projicira sliku u 16:10 formatu, dakle najsličniji format emitiranom TV signalu. Ukoliko ste ograničeni budžetom, odlično će poslužiti i projektor XGA (1024 x 768) rezolucije, ali i SVGA (800 x 600) rezolucije, koji su ujedno i najpovoljniji.


Kako instalirati i montirati projektor


Svakako je najbolje rješenje projektor postaviti na poseban nosač, kako bi projektor bio maksimalno zaštićen. Razlikujemo zidne i stropne nosače, no u ugostiteljskim objektima se najčešće postavljaju stropni nosači, koji su ujedno i povoljniji.

Ovisno o visini stropa u Vašem lokalu, odaberite kratki nosač (za visinu stropa do 3,5-4 metra), ili ukoliko imate viši strop, odaberite teleskopski nosač (za visinu stropa višu od 4 metra).

Ukoliko nemate prethodnog iskustva, najbolje je samu montažu projektora i platna prepustiti profesionalcima, jer Vas pogrešno pozicioniranje kasnije može koštati puno vremena, novaca i živaca, a efekt koji ćete postići će biti upitan.

Želite naš profesionalni, iskusni tim angažirati za montažu? Javite nam se!
 

 

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: