Vijek trajanja lampe za projektor


lampa za projektorIako je u specifikacijama projektora navedeno vrijeme trajanja lampe, ono je ustvari samo procjena proizvđača da u će lampa u određenim uvjetima odraditi deklarirani broj sati. Stvarni vijek trajanja lampe za projektor ovisi o mnogim čimbenicima od načina primjene i uporabe projektora do montaže i pravilnog održavanja projektora. Od iznimne važnosti su i uvjeti rada (vlaga, prašina, toplina, isl.).

U projektorima se najčešće koriste lampe koje koriste živine pare kao plin. Lampa se pali na način da se dovede visoki napon u točki paljenja koji se naknadno smanjuje na radnu voltažu. Jakost lampe projektora je nemoguće izmjeriti sa AMP or OHM metrom iz razloga što lampe rade na principu zagrijavanja živinog ispravljača u ARC tubi pod visokom kompresijom te nema elektrovodiča. Jakost se mjeri isljučivo posebnom laboratorijskom opremom. Radi lakšeg korištenja lampe su smještene u plastično kućište te na sam projektor pričvršćene pomoću nekoliko vijaka.

Vijek trajanja lampe navedena po proizvođaču je zapravo prosječno vrijeme rada lampe za koji ona doseže snagu do 50% od početne jakosti. Na primjer, lampa jakosti 3000 ANSI lumena i standardnog vijeka trajanja od 3000 sati će nakon 3000 sati davati snagu u prosjeku od 1500 ANSI lumena.

projektor lampaS obzirom da se lampe izrađuju ručno, svaka pojedina lampa je specifična sama za sebe. Tako lampa može trajati i kraće od deklarirane vrijednosti ili pak i dulje kao što je primjer jednog projektora koji smo zaprimili na servis. Naime lampa je trajala punih 10366 sati. Projektor ThemeScene H30 je bio fiksno montiran na strop u dediciranoj prostoriji za kućno kino. Prostor je klimatiziran, u potpunom mraku i koristio se redovito za gledanje filmova tj, jedno paljenje, min 1.5h rada zatim potpuno hlađenje lampe.


 Nekoliko savjeta kako bi lampa projektora trajala što dulje

1. Kada isključite projektor, pričekajte da ventilator odradi do kraja odnosno ohladi lampu na određenu temperaturu prije samog isključivanja naponskog kabela.

2. Nakon što se ventilator ugasi idealno bi bilo ne pomicati projektor (oko pet minuta) dok se lampa ne ohladi na sobnu temperaturu. Iz istog razloga se više preporuča fiksna montaža projektora na strop.

3. Omogućite nesmetan protok zraka za hlađenje projektora. Usisni i ispušni otvori moraju biti slobodni. Povećana toplina unutrašnjosti uređaja ne samo da smanjuje vijek trajanja lampe već može oštetiti i druge vitalne dijelove projektora. Prostor ispred otvora je poželjno da je dulji od 30cm.

4. Preporućamo redovito čišćenje/mijenjanje filtera (LCD projektor) ili usisavanje prašine sa otvora (DLP projektor) za hlađenje pomoću usisavača. Učestalost čišćenja prvenstveno ovisi o uvjetima kvalitete zraka tj, prašini, vlazi, dimu, isl. U svakom slučaju preporuka je svakih 3 mjeseca.

5. Projektor se ne smije naslanjati bilo kojom zatvorenom stranom na druge predmete ili površine. Ostavite barem 1-2cm između susjednih površina.

6.  Uvijek postavite projektor na ravnu, horizontalnu površinu za vrijeme njegovog rada. Nemojte ga koristiti ako je kut lijevo/desno veći od 10 stupnjeva, niti više od 15 stupnjeva naprijed/nazad.

7. Ukoliko je ambijentalna temperatura iznad 30 stupnjeva (na stropu je topliji zrak) uključite pojačani rad ventilatora (kod Optome High altitude).

8. Pokrenite vaš projektor unutar jamstvenog roka lampe. Ukoliko je lampa izrađena sa greškom ona će se pokvariri unutar prvih deset sati rada. Iako se sve lampe testiraju uvjeti rada u samom projektoru su drugačiji od testnih. Lampa najčešće ima jamstvo od 3 do 12 mjeseci.

9. Ne skladištite nove lampe. Lampa zbog specifične izrade gubi na kvaliteti te je vjerojatnije da će kraće trajati ukoliko je prethodno stajala dulje vrijeme.

10. Pokušajte izbjeći često paljenje/gašenje projektora. Ukoliko je pauza u prezentaciji kraća cca 15 min radije ostavite projektor upaljen nego da ga palite i gasite.

11. Ukoliko nije nužno, radije koristite projektor u štednom modu rada. Štedni mod smanjuje snagu lampe između 20-40% ovisno o proizvođaču i tipu. Samim time se produljuje vijek trajanja lampe.


Nekoliko dodatnih savjeta

Kada kupite novu lampu za svoj projektor, ne bacajte staru ukoliko nije pukla. Dobro će vam doći kao rezervna, za svaki slučaj.
Kod promjene lampe prvo treba ostaviti projektor barem 30 min ugašenog kako bi se lampa u potpunosti ohladila. Tek tada pristupite proceduri mijenjanja lampe. Ukoliko se dogodi da lampa pukne. Pažljivo izvadite lampu i usisavačem usisajte sve krhotine. Nakon toga stavite novu lampu.

Kod odabira projektora obratite pažnju na dizajn uređaja. Za pravilno hlađenje lampa mora imati dovoljno prostora. Tzv, plosnati dizajn najčešće ne ostavlja dovoljno prostora lampi za hlađenje.