DLP tehnologija


DLP TEHNOLOGIJA

PREDNOSTI / PRINCIP RADA / FLASH DEMO / KVALITETA SLIKE

 
PREDNOSTI
DLP TEHNOLOGIJE

  • Potpuno digitalna tehnologija
  • Nema konverzije analogno/digitalno, odnosno gubitka signala
  • Kvaliteta slike ne degradira sa vremenom (kao kod LCD projektora)
  • Rešetka slike (kao kod LCD projektora) nije vidljiva
  • Visoke vrijednosti kontrasta (>3000:1)
  • Prikaz potpuno crne/bijele boje
  • Manje osjetljivi na utjecaje prašine, vlage i topline
  • Male dimenzije/težina (prenosivi projektori)

USPOREDBA SNAGE

Kod usporedbe jakosti DLP i LCD projektora, zbog visokog kontrasta se dodaje oko 15% na vrijednost jakosti svjetlosti (ANSI lumeni).

npr.: LCD, 4000 ANSI lumena, 500:1 kontrast = DLP, 3600 ANSI lumena, 3000:1 kontrast

USPOREDBA PRIKAZA REŠETKE

Kod LCD projektora vidljiva je rešetka između piksela dok kod DLP projektora nema vidljive jer su zrcala (za svaki piksel po jedno) postavljena jedno do drugoga.

LCD DLP
LCD DLP

USPOREDBA VRIJEDNOSTI KONTRASTA

PROJEKTOR PROJEKTOR PROJEKTOR
Slika iz projektora sa kontrastom 3000:1 Slika iz projektora sa kontrastom manjim za 50% Slika iz projektora sa kontrastom manjim za 80%

PRINCIP RADA

DLP SHEMA

Princip rada je da svjetlost iz lampe prolazi kroz filter (kotačić) sa bojama. Zatim posebna leća usmjeruje svjetlost na DMD čip koji formira sliku na projekcijsku leću.
 

DLP ČIP
DMD
čip sa 1.300.000 malih zrcala svaki za pojedini piksel slike. Zrcala se pod električnim impulsom zakreću prema ili od izvora svjetlosti. U mogućnosti su potpuno "islključiti/uključiti" svjetlo i na taj način prikazati potpuno crnu ili bijelu boju. Povećanjem ili smanjenjem kuta zakrivljenosti u mogućnosti su prikazati 1024 tonova sive boje.Tip DMD čipa određuje rezoluciju projektora, kvalitetu slike te ovisno o nagibu vrijednost kontrasta projektora. Data projektori koriste tehnologiju sa jednim DMD čipom. Postoje i projektori sa tri DMD čipa koji se koriste u 90% suvremenih svjetskih kino-dvorana.
 

DMD
Kotačić sa bojama
se sastoji od (RGB) crvene, zelene i plave boje. Ovisno o namjeni proizvoda (data/kućno kino) koriste se različiti tipovi kotačića. U slučaju data prizvoda kotačić posjeduje i bijeli segment. Svjetlost iz lampe projektora prolazi kroz obojani kotačić. U skladu sa zakretanjem zrcala prikazuje se određena boja. Npr. ukoliko se prikazuje ljubičasta boja, prikazuje se svjetlost samo kad prolazi kroz crveni i plavi dio kotačića. Na taj način DLP projektori prikazuju više od 16.7 milijuna boja. Projektori sa tri DMD čipa koji se koriste u kino dvoranama mogu prikazati i više od 35 trilijuna boja.

KVALITETA SLIKE

Neovisna studija instituta "Rochester Institute of Technology's" pokazala je da kvaliteta slike kod DLP tenologije ne degradira sa vremenom. Studija je uključila 54 različita modela LCD i DLP projektora koji su podvrgnuti neprestanom radu te su se pratile promjene na kvaliteti slike. S druge strane LCD projektori su pokazali značajan pad kvalitete slike. Pročitajte kompletnu studiju (pdf).

usporedba

LCD

DLP