Mikrofoni za konferencije - dva scenarija će vam pokazati mogućnosti.


Bilo da se radi o klasičnom sastanku ili plenarnom sastanku studentskog parlamenta, za to je potrebna tehnologija, prije svega dobri mikrofoni. Ovdje smo pripremili vodič koji se bavi dvama najvažnijim scenarijima, tako da ovo više neće biti mudra odluka.

Čitanje, izlaganje, predavanje, ukratko - samostalna predstava

Ovaj scenarij je najlakši, jer postoji samo jedan primarni mikrofon i jedan zadatak: glas voditelja mora čuti publika. Za ovo moramo razlikovati dva osnovna primjera PA aplikacija:Postoji nekoliko opcija:

Džepni odašiljač s mikrofonom na kopču ili lavalier mikrofonom. Ovdje je važno da kabel ima što manju labavost, inače lako može doći do smetnji. Najsigurnije rješenje bilo bi pričvrstiti kabel na tijelo. Međutim, ova vrsta mikrofona također je osjetljiva na povratne veze, posebno oni s višesmjernim polarnim uzorkom.

Džepni odašiljač s mikrofonom na traci za glavu ili mikrofonom na traci za uši. Ovdje čak ni vrlo aktivan stil prezentacije neće dovesti do smetnji. Imajte na umu da su ovi mikrofoni stvar ukusa. Napravili smo iskustvo da ne vole svi nositi mikrofon na glavi.

Je li govornik / prezentator nepomičan, samo sjedi na jednom mjestu?

U ovom bi slučaju najlakše rješenje bio usmjereni stolni mikrofon. Zatim moramo odrediti s kojim PA scenarijem imamo posla. Razgovara li voditelj s pasivnom publikom? Tada bi bio dovoljan stolni mikrofon spojen na PA tehnologiju prostorije. Za to preporučamo praktične mikrofone s guščijim vratom, jer se oni mogu usmjeriti izravno na voditelja bez obzira na položaj sjedenja i veličinu.

Obraća li se voditelj publici koja može sporadično postavljati pitanja? U tom slučaju prezenter treba imati stolni mikrofon, a dodatno bi pomagač ili moderator trebao imati bežični mikrofon koji prenosi publici.

Scenarij 2: konferencija, plenarna sjednica, ukratko, sjedište s nekoliko sudionika koji govore

Ovdje često imate 'predsjedatelje' u pravom smislu riječi: malu grupu ljudi koji sjede ispred ostalih na vrhu prostorije i razmjenjuju mišljenja s većom grupom. Ovim predsjedateljima posebno bežični sustavi pružaju korisne značajke koje omogućuju aktivnu prezentaciju. Voditelj, voditelj ili moderator može:

✔ ručno aktivirati i deaktivirati mikrofonske stanice sudionika
✔ ručno upravljati pojedinačnim grupama zvučnika iz mikrofonske stanice za pozivanje zone,
✔ čak dati prioritet pojedinačnim mikrofonskim stanicama u plenumu,
✔ postavite vrijeme govora za pojedinačne ili čak sve govornike

Mikrofonija: najčešći uzrok je spajanje zvuka između zvučnika i mikrofona

Povratne informacije u PA scenarijima kao što su konferencijske sobe, plenarne dvorane ili sobe za seminare uglavnom su uzrokovane raznolikošću mikrofona. Tri opća pravila pomažu spriječiti to:

✔ Trebali biste planirati PA sustav na način da nijedan zvučnik, čak ni stropni zvučnici, neće emitirati zvuk u stolne mikrofone na pojedinim mjestima.
✔ Trebali biste koristiti mikrofone s kardioidnim i superkardioidnim polarnim uzorcima.
✔ Izvori zvuka, u ovom slučaju osobe koje govore, trebaju biti postavljeni blizu mikrofona.

Zvučnici za konferencijske sobe?

Postoji opće pravilo koje se u osnovi odnosi na sve sobe s PA zvučnicima: razumnije raspoređeni tiši zvučnici su poželjniji od manje glasnih zvučnika. U konačnici, to ovisi o tome postoje li već raspoređeni izvori zvuka po dvorani kojima možete upravljati preko mikserskog pojačala ili same mikrofonske stanice moraju poslužiti kao zvučnici.