Podignite svoju prezentaciju na višu razinu uz dokument kameru


Sjećate se kada su visokotehnološke prezentacije bile ograničene na grafoskope i prozirne listove? Danas je tehnologija dovela do stvaranja širokog spektra alata za prezentaciju, kao što su i dokumentarne kamere. Optoma dokument kamere omogućavaju nastavnicima, predavačima ili svima koji žele održati učinkovitu prezentaciju, pravi alat za to. Dokument kamere izuzetno su jednostavne za upotrebu i vrlo jednostavne postavljanje. Ovisno o načinu na koji želite da se prikazuje vaša prezentacija ili lekcija, morat ćete razmotriti vrste izlaznih veza prema projektoru ili monitoru prilikom odabira dokument kamere.VGA i / ili HDMI izlazi:
Dokument kamere s VGA i HDMI izlazima mogu se izravno povezati s zaslonom kao što je projektor ili monitor.

USB izlazi:
Kamere za dokumente s USB izlazima obično su najjeftinije, ali moraju uvijek biti povezane s računalom.

VGA i / ili HDMI s USB izlazom:
Ove su kamere za dokumente obično najskuplje, ali su i najpopularnije jer korisnicima nude najveću fleksibilnost. Dokument kamere s USB izlazom obično se isporučuju sa softverom koji omogućuje snimanje i snimanje slike na računalo. Neke kamere za dokumente čak uključuju i prezentacijski softver koji poboljšava upotrebljivost. Vrlo je važno napomenuti da dokument kamere ne mogu se izravno povezati s interaktivnim pločama, već samo s računalom ili projektorom/monitorom.

Kakvu rezoluciju dokument kamere trebam? 

Rezolucija odabrane dokument kamere odredit će kvalitetu prikazane slike. Dokument kamere kategorizirane su prema svojoj rezoluciji na isti način kao i projektori. Tako da rezolucije kamere mogu biti XGA, WXGA, SXGA+, FullHD, pa ćak i 4K rezolucije  kao mode Optoma DC556. Važno je da svoju ulaznu rezoluciju (razlučivost kamere za dokumente) uskladite s izlaznom rezolucijom, bez obzira koristite li projektor ili računalni monitor za prikaz slike. Iako nije izravno povezan s razlučivošću, brzina kadrova ima velik utjecaj na cjelokupni izgled slike. Brzina kadrova predstavlja broj osvježavanja slike u sekundi i često se naziva fps (sličica u sekundi). Na primjer, kamera za dokumente koja osvježava 30 sličica u sekundi imat će mnogo glađi prikaz slike od one koja osvježava 5 sličica u sekundi. Poželjna je kamera za dokumente s 30 fps u što višoj rezoluciji.

Zumiranje objekta ili slike vrlo je bitna opcija dokument kamere. Tri su osnovna načina da predmeti izgledaju veći kada se koristi dokument kamera. Možemo savinuti fleksibilan vrat dokument kamere, tako da je glava fizički bliža objektu, možemo upotrijebite optički zum ugrađen u kameru (ako je dostupan), ili pak koristiti digitalni zum (iako se slika lagano degradira).

Mnoge kamere opremljene su svjetlima koja vam omogućuju da osvijetlite objekt ili sliku. Vrsta osvjetljenja koja vam treba ovisit će o sobi u kojoj planirate izvoditi prezentaciju. U svijetloj, dobro osvijetljenoj sobi možda neće biti potrebna rasvjeta; međutim, u mračnoj sobi ili sobi s neravnomjernim osvjetljenjem mogu se koristiti bočna svjetla na samoj kameri. Posebna vrsta svjetla je pozadinsko osvjetljenje koje vam omogućuje upotrebu prozirnih folija ili dijapozitiva.

Dokument kamere Optoma DC556 4K i Optoma DC455 stvaraju inspirativanu prezentaciju u kojoj se čak i najmanji objekti mogu povećati na ogroman zaslon za potpuno iskustvo učenja. Oba modela pogodna su za učionice, predavanja, dvorane za sastanke i auditorije, te predstavljaju odličan način da se studentima pruži interaktivno učenje.