Projekcijsko platno - kako odabrati?


Potrebno Vam je projekcijsko platno? Prijenosno, zidno ili stropno? Na tržištu postoje brojne vrste i modeli projekcijskih platna, a mi Vam donosimo pomoć kako se snaći i odabrati odgovarajuće projekcijsko platno!
 

Pogledajte našu ponudu projekcijskih platna!
 
 

Projekcijska platna koriste posebno reflektirajuću tkaninu, koja povećava kvalitetu projicirane slike, što je vrlo važno kada namjeravate prikazivati prezentacije u boji: primjerice grafove, videozapise i slično. Kada projicirate na platnu, svjetlost se reflektira i raspršuje natrag prema Vama, za razliku od projekcije na zid, koji svjetlost reflektira natrag, što rezultira gubitkom oštrine slike, kontrasta i svjetline. Kako biste postigli maksimalnu kvalitetu slike s projektora, preporuka je koristiti projekcijsko platno.
 
Niste sigurni koje projekcijsko platno odabrati? Kontaktirajte naše stručno prodajno osoblje za pomoć!
   

Vrste projekcijskih platnaPrijenosna platna na tronošcu


Prijenosna platna dizajnirana su za izrazito jednostavno prenošenje s jednog mjesta na drugo. Najčešće dolaze na tronošcu, a moguća je i varijanta tzv Pull Up platna. Prijenosna projekcijska platna se s lakoćom sastavljaju i rastavljaju, te predstavljaju najprodavaniju vrstu platna zbog svoje multifunkcionalnosti i vrlo povoljne cijene.

Mehanička / Manualna / Ručna platna


Mehanička platna su ekonomično rješenje ako svoje projekcijsko platno namjeravate koristiti većinom fiksno, odnosno na jednom mjestu. Vrlo su popularna zbog svestranosti, a istovremeno su jednostavna za korištenje i instalaciju. Najčešće se koriste u školskim učionicama i predavaonama, upravo zbog njihove povoljne cijene. Mogućnost ručnog izvlačenja i otpuštanja, omogućuje korisnicima spuštanje na željenu visinu i njegovo fiksiranje za određenom mjestu.  Mehanička, manulana odnosno ručna platna su profesionalno rješenje za gotovo sve situacije.Električna / Motorna platna


Električna, odnosno motorna platna su high end projekcijska platna. Ona su vrlo diskretna i zahtijevaju mnogo manje napora za otvaranje i zatvaranje od ručnih platna. Iako su dosta skuplja od manualnih, jednom kada instalirate ovakvo platno, njime možete s lakoćom upravljati iz naslonjača, samo pritiskom na tipku na daljinskom upravljaču. Ovakva platna zahtjevaju električnu energiju što znači provlačenje žica do njega i najčešće profesionalnu montažu. Postoji više načina montiranja takvog platna, primjerice na strop, tako da kućište u koje se umotava bude vidljivo, unutar stropa, tako da bude u njegovoj ravnini i time praktički nevidljivo kada se smota. Električna / motorna platna su najprofesionalnije rješenje za sobe za sastanke te konfrenecijske dvorane.
Fast Fold platna


Fast Fold projekcijska platna su velika, prijenosna platna, koja još nazivamo event-line platna, upravo zato što se koriste za veća događanja, kao što su vanjske projekcije, koncerti, kongresi, i slično. Za razliku od klasičnih prijenosnih platna, Fast fold platna ne dolaze na tronošcu, već na čvrstoj aluminijskoj konstrukciji, dimenzija širine od 2,5 metra na više, te nude mogućnost prednje i stražnje projekcije. Dolaze u kompletu s prijenosnim koferom, radi jednostavnijeg transporta, a sama konstrukcija se izrazito jednostavno sastavlja i rastavlja.Niste sigurni koje projekcijsko platno odabrati? Kontaktirajte naše stručno prodajno osoblje za pomoć!
   


Format projekcijskog platna (omjer slike)


Format ili omjer slike projekcijskog platna je zapravo isto što i format TV-a ili zaslona računala. Najpoznatiji formati su 16:9, 16:10 i 4:3. Nepisano je pravilo da uvijek odaberete jednaki format platna, kao što je i format projektora koji ćete obično korisiti uz platno. Multimedijalni / data projektori  XGA rezolucije, najčešće imaju format slike 4:3, dok snažniji WXGA i WUXGA modeli imaju 16:10 format. Full HD ili 4K rezolucije projektori imaju format 16:9.


1:1


Format platna 1:1 je najstariji format, koji polako izlazi iz upotrebe, a najčešće se još koristi u edukaciji, odnosno u razredima, kada je projektor postavljen na stropu. Ovaj format se koristi u kombinaciji s projektorima SVGA i XGA rezolucije.


4:3


Format 4:3 je jednak kao većina računala i projektora (SVGA, XGA, UXGA) razlučivosti, stoga je idealno odabrati ovaj format platna, ukoliko namjeravate prezentirati uz projektor nativne SVGA, XGA ili UXGA rezolucije. Ovaj format je moguće koristiti i kao 16:9.

16:10

Ovo je najpopularniji omjer slike za najnovija WXGA ili WUXGA prijenosna računala. Odaberite projekcijsko platna formata 16:10, ako koristite izvorni široki zaslon prijenosnog računala ili XGA (UXGA) projektor.


16:9


16:9 je HDTV format i najčešće se koristi u sustavima za kućno kino. Odaberite 16:9 projekcijsko platno ako ga planirate koristiti uz projektor izvornog 16:9 formata.

Niste sigurni koje projekcijsko platno odabrati? Kontaktirajte naše stručno prodajno osoblje za pomoć!
   


Veličina projekcijskog platna


Veličina projekcijskog platna zapravo ovisi samo o veličini prostora u kojoj će biti postavljeno, te o Vašem projektoru s kojeg će se projicirati slika, kao i Vašim potrebama. Naravno, ne možete postaviti maleno projekcijsko platno u kongresnu dvoranu, niti ogromno platno u razred ili dnevni boravak.

Kada govorimo o veličini platna, često se spominje i širina platna, ali i dijagonala. Kao primarna mjerna jedinica uvijek se korisitila širina platna, a kada govorimo o zaslonima - dijagonala. Širina je važna za projekciju zbog toga što je definirana omjerom slike, te daje ideju o tome kako će funkcionirati u određenom prostoru. Međutim, u zadnje vrijeme, često se spominje i dijagonala projekcijskih platna. U konačnici, širina je važnija, a dijagonala služi za usporedbu s primjerice zaslonom TV-a.Pri odabiru veličine projekcijskog platna, imajte na umu performanse Vašeg projektora - koju veličinu slike može projicirati i s koje udaljenosti? Obično je preporuka uvijek prvo kupiti projektor, a potom projekcijsko platno. Svakako uzmite u obzir i konfiguraciju i veličinu prostora, te prosječnu količinu publike.

Niste sigurni koje projekcijsko platno odabrati? Kontaktirajte naše stručno prodajno osoblje za pomoć!
   

Prednja ili stražnja projekcija?


Iako se najčešće koristi standardna, prednja projekcija, postoje i velika projekcijska platna za stražnju projekciju. Stražnja projekcija se koristi za velika događanja, a projektor se postavlja iza platna, što pruža čistu i učinkovitu sliku. Stražnja projekcija je moguća samo ukoliko iza platna ima dovoljno mjesta, jer je udaljenost između projektora i stražnje strane platna vrlo važna za jasnoću slike. Također, prostor u kojem se korisiti mora biti vrlo taman. Prednosti stražnje projekcije su što ne postoji opasnost da će netko iz publike prouzročiti pojavu sjene na platnu, projektor je zaštićen od publike, a estetski je bolje rješenje jer ne postoji projektor koji visi sa stropa nasred dvorane. Stražnja projekcija zahtjeva projektor posebnih performansi.

S druge strane, prednja projekcija je standardna i znači da je projektor postavljen ispred platna, a slika projicirana na prednjem dijelu ekrana. Među prednja projekcijska platna spadaju prijenosna i fiksno postavljena platna na zidu ili stropu.

 


Kako naša tvrtka može unaprijediti Vaše poslovanje?


U našoj ponudi možete pronaći kompletnu audio video, multimedijalnu i prezentacijsku opremu, potrebnu za opremanje učionica, ureda, soba za sastanke i konferencijskih dvorana i slično. Naše stručno i educirano osoblje s više od 12 godina iskustva s AV opremom, rado će Vas savjetovati i predložiti Vam rješenje prilagođeno Vašim individualnim, poslovnim potrebama. Također, rado ćemo Vam prezentirati rješenja i sustave na Vašoj ili našoj lokaciji, te Vam na licu mjesta pokazati kako to sve funkcionira u praksi. Osim konzultacija i prodaje, nudimo Vam i profesionalnu uslugu montaže i spajanja opreme, kao i edukaciju novih korisnika za korištenje opreme, ali i  tehničku podršku i servis nakon prodaje.