Studija slučaja: Nikola Tesla - Mind From The Future multimedijalna izložbaNaziv projekta: Nikola Tesla - Mind From The Future
Lokacija: Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
Produkcija & instalacija: Real Grupa
Datum instalacije: studeni, 2017.
Tip rješenja: 32 x Optoma EH200ST

 

O izložbi

"Nikola Tesla - Mind From The Future" je multimedijska izložba i interaktivna priča inspirirana velikim vizionarom koji je promijenio svijet. Izložba je postavljena u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU). Organizirana u suradnji partnera i sponzora, te predstavljena od strane REAL GRUPE i HDLU, ova će izložba biti senzacija u regiji i Europi, u smislu produkcije i umjetnosti, a sama izložba već je proglašena najboljim znanstvenim i umjetničkim događajem godine.

Ovaj futuristički spektakl, po uzoru na viziju Nikole Tesle, predstavlja desetogodišnje autorsko djelo svjetski poznate, nagrađivane autorice Helene Bulaja Madunić, kao i skupine više od 300 međunarodnih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajanjem filma, animacije, video umjetnosti i tehničke inovacije.


Svjetska turneja izložbe

Izložba premijerno kreće iz Zagreba te nastavlja putovanje po gradovima u kojima je Nikola Tesla ostavio najveći trag: Pariz, Prag, Budimpešta, New York i konačno u Dubai na EXPO.


Izazov

Izazov je bio stvoriti multimedijsku izložbu inspiriranu Nikolom Teslom u vrlo autentičnom prostoru Meštrovićevog paviljona, s ograničenim mogućnostima instalacije, a istovremeno velikim očekivanjima same autorice ali i produkcije. U suradnji s preko 300 međunarodnih umjetnika potrebno je bilo kombinirati znanost i umjetnost, stvarajući i povezujući elemente video scene, računalnih igara, filma uživo i čarobnih hologramskih instalacija u jedinstveno multimedijsko iskustvo.

Full service agencija Real grupa odigrala je vodeću ulogu kao dobavljač pouzdanih i kvalitetnih proizvoda ali i strategija za  ovaj projekt. Oni su imali odgovornost odabira najpouzdanijih brandova i proizvoda za stvaranje impresivnog iskustva. Ključni uvjet je bio - stvaranje snažnog audio i vizualnog prikaza Teslinog rada i života, kako bi se prikazao njegov znanstveni put.

Osim toga, važno je bilo imati najpouzdanije projektore s dugim životnim vijekom žarulja koje bi mogle biti u upotrebi 12 sati dnevno, 7 dana u tjednu bez ikakvog održavanja, ali i specifične optike s obzirom na kompleksnost same instalacije i prostora.


Rješenje

Inozemni konzultant i partner izložbe s mnogo iskustva u postavljanju multimedijskih i interaktivnih izložba, savjetovao je produkciji instalaciju Optoma EH200ST projektora, tako da integrator nije dvojio kako je upravo Optoma najbolje rješenje za ovaj projekt, pa je stoga odabrano 32 Optoma EH200ST projektora za visoko kvalitetnu projekciju u cijelom Meštrović paviljonu.

Model EH200ST jamči Full HD 1080p visoku razlučivost sa svijetlim, živopisnim vizualima za projekciju oštrih grafika - idealno za upotrebu u ovoj vrsti aplikacija. Uz to, s optikom kratkog dometa, projektori su proizveli velike projekcije s male udaljenosti, što je integratoru pružilo slobodu prilikom instalacije.EH200ST nudi svijetlu, živopisnu kvalitetu slike s 3000 lumena i vrlo visok kontrast od 20.000: 1, koristi napredne optičke komponente, u laganom i kompaktnom dizajnu kućišta - što ga čini idealnim za ovu aplikaciju.


Rezultat

Real grupa bila je iznimno zadovoljna zbog jednostavnosti instalacijskog procesa i konačnog rezultata. Izložba je srušila sve rekorde posjećenosti, a najviše je zanimanja pobudio upravo interaktivan sadržaj. Znatiželjni posjetitelji žele znati baš sve o Teslinom životu.


"Doista je atraktivna, izrazito atraktivna produkcija!" komentirala je Sanja, zaljubljenica u Teslu iz Zagreb.

Partner projekta jest HDLU, a Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HDLU) kaže kako se radi o presedanu u hrvatskoj suvremenoj vizualnoj umjetnosti. "Do sada se prostor HDLU nikada nije toliko izmijenio za potrebe jedne izložbe, a u vizualnoj umjetnosti u Hrvatskoj dosad nije zabilježen ovako kompleksan produkcijski pothvat, posebice koji uključuje suvremene, živuće hrvatske umjetnike" - kaže Andabaka te dodaje kako ovakva izložba ne bi bila moguća bez javno-privatnog partnerstva u kojem svaki partner djeluje isključivo u okviru svoje struke.

Izložba "Tesla - Mind From The Future" zatvorila je svoja vrata nakon četiri mjeseca u Zagrebu i krenula na put širom svijeta: Pariz, Prag, Budimpešta, New York i na kraju Dubai za festival EXPO.