Vanjski zvučnici: kako postići dobar zvuk za restorane na otvorenom


Pasivni zvučnici su dobar izbor za vanjske primjene

Opće pravilo za primjenu na otvorenom: bolje je postaviti više zvučnika, a zatim odabrati nižu razinu glasnoće. To je jedini način da se stvori relativno ujednačeno zvučno polje na otvorenom prostoru. Stoga su pasivni zvučnici često posebno prikladni samo zato što imaju dobar omjer cijene i učinka. Međutim, oni moraju biti spojeni na PA pojačalo i stoga ih treba drugačije planirati. Ili upravljate svim zvučnicima zajedno iz središnjeg pojačala ili će vam trebati pojačalo koje može podijeliti zvučnike u grupe i različite zone. Jedna od prednosti ovih vanjskih zvučnika je ta što su pasivni: zvučnici kao što je ESP-232/WS ne moraju imati vlastito integrirano pojačalo. Tako imaju više prostora za kvalitetnu tehnologiju i bolji zvuk. Posljednje, ali ne i najmanje važno, veličina je također važna kada su zvučnici u pitanju. U ovom slučaju, dvosmjerni zvučnici su posebno prikladni ako pokrivaju ravnomjeran frekvencijski odziv. To se može postići, na primjer, korištenjem mješavine bas-srednjetonskih zvučnika od 13 cm od polipropilena i kupolastih visokotonaca. To omogućuje lijepe, bogate basove i jasne visoke tonove koji se i dalje mogu čuti, čak i kada je na otvorenom vjetrovito.Vanjske PA aplikacije s pasivnim zvučnicima malo je teže planirati: nema zidova kao prostornih granica, buka vjetra i pozadinski zvukovi također igraju ulogu, mogla bi padati kiša. To trebate uzeti u obzir (sami ili kao davatelj usluga za sljedeće korisnike) pri odabiru zvučnika i pojačala. Zatvoreni prostor od 80 m2 zahtijeva manje energije od otvorenog pivskog vrta od 80 m2. Razlog tome je što se zvuk izvana ne hvata (tako snažno) zidovima/pregradama ili pergolama, već se raspršuje na sve strane. 

Za vanjske primjene (još više) bitno je imati dobro pozicionirane zvučnike s izvrsnom usmjerenošću

Kako biste se tome suprotstavili, odaberite zvučnike s posebno fokusiranom usmjerenošću, poput stupnih zvučnika otpornih na vremenske uvjete. Za vanjske prostore obratite posebnu pozornost na kut zračenja vaših zvučnika. Tako ćete spriječiti da se zvučna energija usmjeri prema drveću, živici ili nebu. Gusto lisnato drveće ili visoko grmlje čimbenici su koje ne treba podcijeniti. Upijaju ogromne količine zvuka.Posebno elegantno rješenje: vanjski zvučnici u kamenom izgledu sa svesmjernim zračenjem

Možete ih jednostavno smjestiti u središte PA aplikacije. Jedan primjer višesmjernog zvučnika je Monacor GLS-301/GR. Također ima izgled kamena i može se postaviti u podignuti krevet usred pivskog vrta, na primjer. Ne biste morali ništa vješati, bušiti, vijak ili poravnavati. Umjesto toga, morate samo osigurati otpornost na ispadanje i siguran kabel za pojačalo.

Za male restorane na otvorenom izravno na fasadi

Ako želite implementirati PA aplikaciju samo na malu terasu (sladolednicu), često je dovoljno montirati 2 dobra zvučnika na visini od 2 m do 3 m sa strane zgrade. Oni bi trebali biti lagano nagnuti kako bi zračili prema središtu vanjskog područja. Jedan zvučnik obično nije dovoljan. Za većinu malih površina veličine prednjeg dvorišta obično je dovoljno imati ukupnu izlaznu snagu od 100↔W. Preporučujemo da prvo isprobate položaj zvučnika kako biste saznali gdje bi trebali ići i kolika bi trebala biti udaljenost između njih.Za sjajno iskustvo na otvorenom

Ako je vanjski prostor više od male trake ispred zgrade, npr. u pivskim vrtovima ili većim otvorenim restoranima trebat će vam zvučnici na nekoliko mjesta. U pravilu, par PA zvučnika može pokriti površinu od oko 20 m2 ako je potrebna mala glasnoća, npr. za glazbu u pozadini. To, međutim, ovisi o snazi ​​zvučnika i pozadinskoj buci na mjestu.

Prednost zvučnika veće snage nije samo potencijalno povećanje glasnoće. Često je popraćena višom kvalitetom zvuka i pokrivenošću pri nižim razinama glasnoće. Samo malo eksperimentirajte, počevši od ovih smjernica:
 
  • Za površine manje od 30 m2, par zvučnika od 60 W instaliran ispod strehe na udaljenosti od 6 m obično će osigurati dobru pokrivenost.
  • Za površine od 30 m2 do 50 m2 trebate odabrati zvučnike od 80 W do 100 W.
  • Da biste pružili 55 m2 do 75 m2 oštar i jasan zvuk pri niskoj glasnoći, trebali biste koristiti zvučnike od 150 W do 175 W.

S linijskom tehnikom od 100 V posebno je lako izračunati snagu PA pojačala

Dodajte povezana opterećenja svih zvučnika i to je to. Za 6 zvučnika sa 20 W svaki, trebat će vam PA pojačalo snage od najmanje 120 W s malim kapacitetom međuspremnika. U tu svrhu, mono klasa D PA miješajuće pojačalo kao što je Monacor PA-914D je savršeno prikladno. Pažnja: ako vam je potrebno malo više basa za neki događaj, trebat će vam subwoofer koji je također pasivan za vanjsku upotrebu.

PA pojačala su idealno smještena u zatvorenom prostoru gdje su zaštićena i sigurna. No, zvučnici su vani i bilo bi super imati daljinski upravljač za ugađanje zvučnika. Rješenje: audio playeri poput Monacor DMP-130MIXBT s Bluetooth prijemnikom, kontrolom tona i infracrvenim daljinskim upravljačem za MP3 player.