Vodić: Kako razina zvuka radi sa zvučnim signalima


Što je "razina" u području zvuka? Ovaj se vodič se fokusira na tri važne razine zvuka: razinu zvučnika, razinu linije i razinu mikrofona. Svaka od ovih razina igra ključnu ulogu u audio tehnologiji. Temeljito razumijevanje različitih razina zvuka ključno je za stručno planiranje projekta, kako bi osigurali ispravnu obradu signala, odgovarajuće pojačaloe i zvuk bez izobličenja. Poznavajući odgovarajuće razine, stručni planeri mogu odabrati prave komponente i postići optimalnu kvalitetu zvuka. U audio svijetu važno je razumjeti razliku između apsolutne i relativne razine. Apsolutna razina zvuka 

Apsolutna razina odnosi se na stvarnu razinu audio signala u odnosu na određenu referencu (to ga čini apsolutnim, tj. nerelativnim). Mjeri se u decibelima (dB) i pokazuje koliko je jak audio signal. Apsolutne razine označene su dodavanjem slova uz dB. 10 dB je po definiciji relativna indikacija, dok je '+6 dBu' apsolutna indikacija razine koja se odnosi na vrijednost napona koja je dogovorena za 0 dBu.

Apsolutna razina se često koristi za određivanje izlazne razine audio signala, kao što je razina signala mikrofona, pojačala ili zvučnika. Apsolutna razina je fiksna vrijednost i neovisna o drugim signalima ili komponentama.

Relativna razina zvuka

Općenito, svaka specifikacija razine je relativna vrijednost osim ako nije eksplicitno navedena kao apsolutna razina. Za razliku od apsolutne razine, relativna razina odnosi se na odnos između različitih audio signala ili komponenti. Često se koristi za opisivanje odnosa između različitih kanala, zapisa ili uređaja. Relativna razina obično se mjeri u decibelima (dB) i predstavlja koliko je jedan signal glasan ili tih u usporedbi s drugim. Koristi se za podešavanje ravnoteže između različitih audio kanala ili za kontrolu razine audio signala u odnosu na određenu referentnu razinu.

Razina zvučnika

Zvučnik mora omogućiti kretanje konusa kako bi mogao generirati zvučne valove koje onda čujemo. U tu svrhu potreban mu je električni signal. Manji zvučnici zahtijevaju samo nekoliko volti. Veći zvučnici često trebaju najmanje 60 volti za generiranje glasnog zvuka.

Razina linije

Zvučnik je spojen na pojačalo - izvana ili kao dio jednog aktivnog zvučnika. Uz HiFi pojačalo imamo mnogo uređaja koji su zauzvrat spojeni na njega, obično preko line-in priključka: CD ili DVD playeri, kamere (ako želimo reproducirati zvuk), radio. Ulazni i izlazni priključak imaju takozvane "linijske razine". Ova razina napona je oko 0,5 volta do 1 volta. Zadatak pojačala je pojačati pola do jedan volt razine linije na 10 ili više volti razine zvučnika.

Razina mikrofona

Dakle, početna situacija do sada je: 0,5 do 1 volt linijske razine ide u pojačalo. Pojačalo dovodi linijsku razinu do razine zvučnika (tj. znatno povećava). Kako se mikrofon odnosi na ovo? Izlazni napon mikrofona je vrlo nizak: od 1 mV pa sve do 100 mV u nekim slučajevima, drugim riječima: 1/1000 do 1/10 volta. To znači: s tako malom snagom, čak ni klasično pojačalo ne pomaže dovoljno da se proizvede jasno čujan zvuk. Zato treba mikrofonsko pretpojačalo.

Kako spojiti različite razine zvuka?

Mikrofonsko pretpojačalo

Kako bi se razina podigla na onu dovoljnu za pojačalo, potrebno je malo mikrofonsko pojačalo. Podiže razinu zvuka s razine mikrofona na razinu linije. Mikrofonsko pretpojačalo između mikrofona i normalnog pojačala pojačava milivoltni napon mikrofona na razinu linije. Mikrofonska pretpojačala često su ugrađena u uređaje koji su dizajnirani za spajanje na mikrofon. Nemojte spajati linijsku razinu na čisti mikrofonski ulaz, jer ulaz "očekuje" samo nisku naponsku razinu mikrofona.

Prigušivači, koji se nazivaju i "pretvarači razine" ili DI kutije

Signal možemo prigušiti prigušivačima - slično kao što pojačalo pojačava signal, prigušivač slabi signal. S prigušivačima, međutim, možete unijeti linijsku razinu izravno u mikrofonski ulaz, zbog čega se ti uređaji također nazivaju izravnim ulaznim kutijama ili DI kutijama.