Zvučnici niske impedancije: gdje se koriste i po čemu se razlikuju od 100 V tehnologije


Postoje dvije vrste zvučnika, zvučnici niske impendancije i visoke impedancije, npr. 100 V, zvučnici. No, što se točno krije iza ovoga? U čemu se razlikuju i gdje se koriste? Sustavi zvučnika niske i visoke impedancije: što stoji iza ovoga?

Razlikujemo dvije različite verzije zvučničkih sustava: nisku i visoku impedanciju. To znači da je unutarnji otpor zvučnika ili nizak (tj. Niske impedancije) ili visok (tj.velike impedancije). Unutarnji otpor (ili AC otpor) naziva se još i impedancija. Sustavi zvučnika niske i velike impedancije koriste zvučnike niske impedancije, koji obično imaju impedanciju između 4 i 16 ohma. Samo kroz prethodni transformator, zvučnici od 100 V postaju visoke impedancije. Vrijednost impedancije ovisi o snazi odabranoj na transformatoru. Na primjer, zvučnik od 100 V s snagom od 10 vata ima impedanciju opterećenja 1 kΩ, pri 1 vatu je 10 kΩ, a pri 100 vati 100 Ω.

Neki zvučnici dostupni su u obje verzije

Jedan primjer zvučnika koji je dostupan u obje verzije je Monacor EUL-60 ili Monacor MKS-64: kao EUL-60, zidni zvučnik MONACOR koristi se kao verzija visoke impedancije, tj. Kao 100 V sustav zvučnika s ugrađenim transformatorom. Verzija niske impedancije MKS-64 izgleda identično, razlika je u tome što nema ugrađeni transformator. Postoje i sustavi zvučnika koji se mogu koristiti u aplikacijama niske impedancije, kao i u aplikacijama od 100 V: Monacor WALL-05T/SW ili Monacor GLS-301/GR, na primjer, može se prebacivati između 8 ohma i 100 V.Zvučnici niske impedancije

Zvučnici niske impedancije uvijek se koriste tamo gdje je potrebno malo zvučnika i kratka duljina kabela. U skladu s tim, prikladni su za izravno spajanje na pojačalo i mogu se koristiti u manjim dvoranama ili manjim zgradama. U sustavu s niskom impedancijom mogu se koristiti standardni kabeli zvučnika. Nedostatak niske impedancije: na jednom izlazu pojačala može se upravljati znatno manje zvučnika.

100 V tehnologija

Zvučnici visoke impedancije uvijek se koriste u PA aplikacijama gdje su potrebne velike duljine kabela i koristi se mnogo zvučnika. U instalaciji od 100 V potreban vam je dvostruki izolirani kabel odobren za 100 V. Sustavi od 100 V (tj. Visoke impedancije) povoljni su za velike ili opsežne zgrade jer imaju veći napon audio signala i stoga manje gubitke na stazama kabela.