Edukacijski, poslovni i prezentacijski projektori - vodič za kupnju


Potreban Vam je projektor za sastanke, prezentacije, edukaciju ili za razrednu nastavu? Odabir pravog modela projektora, često zna biti vrlo zbunjujuće. Naš vodič će Vam pomoći odgovoriti na najčešća pitanja, te vrlo jednostavno i ukratko razjasniti važne informacije pri odabiru projektora.
 

Pogledajte našu ponudu projektora!
Edukacijski i poslovni projektori
 
Data ili multimedijalne projektore, karakterizira veća svjetlina od home cinema projektora, te su dizajnirani upravo za rad u sobama za sastanke i učionicama s više rasvjete i prozora. Također, poslovni projektori dizajnirani su prvenstveno za prikaz statičnih slika, kao što su grafikoni i PowerPoint prezentacije, ali može ih se koristiti i u privatne svrhe kao primjerice za kućno kino. Svi projektori posjeduju HDMI priključak za spajanje s laptopom, Blu-ray playerom i drugim media playerima, a ima i mogućnost bežičnog slanja slike i zvuka na projektor.

 

 

Cijena projektora i troškovi održavanja

Škole i druge obrazovne ustanove, kao i manje tvrtke često su vrlo ograničene budžetom i pod pritiskom kako odabrati najpovoljniju opremu. Više od destljeća iskustva u radu i instalaciji audio/video opreme pokazalo je kako najjeftinija oprema često zna biti neisplativa. Naime, pri kupnji, potrebno je osim same cijene uređaja, uzeti u obzir i ukupne troškove održavanja projektora, kao što je radni vijek žarulje, značajke za uštedu energije, ima li projektor filtere koje je potrebno redovito čistiti i servisirati i slično?

Projektori su sofisticirani uređaji koji zbog svoje ugrađene tehnologije naprosto ne mogu biti prejeftini, jer je nemoguće ugraditi kvalitetne komponente u jeftin uređaj. To je zapravo marketinški trik jer dobivate izrazito povoljan projektor, ali koji zahtjeva redovitu zamjenu skupih žarulja i održavanje.

Naši Optoma projektori koriste isključivo najnoviju DLP® (Digital Light Processing) tehnologiju s filter-free dizajnom, koji sprječava ulazak prašine i prljavštine u uređaj, što je jedan od najčešćih uzročnika kvara projektora. To znači da DLP projektori ne trebaju održavanje, jer naprosto nema filtera koje je potrebno redovito mijenjati i servisirati.


Rezolucija projektora

Rezolucija projektora je broj piksela u slici. Što je veći broj piksela, to je veća rezolucija, a time i veća kvaliteta slike. Projektori mogu imati sljedeće rezolucije: SVGA (800 piksela visine x 600 piksela širine), XGA (1024 x 768), WXGA (1280 x 800), WUXGA (1920x1200), Full HD 1080p (1920 x 1080) i 4K (3840 × 2160) rezoluciju.

Dakle, ako Vam je potreban projektor uglavnom za gledanje Blu-Ray® filmova ili TV program odaberite visoku rezoluciju, primjerice 1080p, a za poslovne prezentacije i edukaciju odaberite slabije rezolucije:

SVGA (800x600; format slike 4:3) > SVGA projektori imaju najnižu rezoluciju, što ih čini najpovoljnijim na tržištu, a pogodni su za projekciju podatka i grafikone, kao i kratkih video isječaka.

XGA (1024x768; format slike 4:3) > XGA je sljedeća najniža rezolucija, većina starijih računala koristiti XGA kao svoju izvornu razlučivost, stoga je uparivanje starijih računala i XGA projektora uobičajno.

WXGA (1280x800; format slike 16:10) > WXGA rezolucija je widescreen verzija XGA rezolucije; isporučuju jednaku vertikalnu rezoluciju, ali WXGA pruža 20% više horizontalne razlučivosti. WXGA rezolucija je postala uobičajena razlučivost za prijenosna računala.

FullHD (1920x1080; format slike 16:9) > FullHD rezolucija je widescreen standardna rezolucije, i iskrena preporuka kod odabira računala. Naime sva prijenosna računala novije generacije imaju upravo FullHF rezoluciju, stoga je uparivanje novijih računala s ovakvim projektorima uobičajno.

WUXGA (1920x1200; format slike 16:10) > WUXGA je uglavnom standard za high end računala, a sve češće se koristi za instalaciju u velikim dvoranama ili konferencijskim dvoranama.

4K (3840x2160; format slike 16:9) > 4K je najnovija visoka rezolucija koju imaju najnovije igrace konzole i playeri novije generacije. Očekuje se da će za par godina ovo biti standardna rezolucija projektora za kućno kino..


Zamjena i/ili kvar starog projektora

Ukoliko je Vašem projektoru potrebna zamjena žarulje ili skupi popravak, razmislite da li je to isplativo, te da li je možda bolja investicija novi projektor, koji dolazi s novim jamstvom.

Odlučite li se za novi uređaj, a želite ga montirati na postojeći nosač i na određenoj udaljenosti, svakako pri odabiru novog projektora provjerite njegov throw ratio. Throw ratio je projekcijski omjer i označava udaljenost na koju morate postaviti projektor od zida/projekcijskog platna, da biste postigli određenu širinu slike.

Kada imate fiksno postavljeno platno i/ili nosač za projektor, morate provjeriti throw ratio novog projektora, kako biste znali da li ga možete instalirati na tom istom,  određenom mjestu. Također, imajte na umu da zoom povećava fleksibilnost u instalaciji. Optoma i ViewSonic projektori nude zaista širok izbor modela koji će se uklopiti u Vaše postojeće instalacije.


Kakva je prostorija u kojoj će se koristiti projektor?

Pri kupnji projektora obratite pozornost i na prostor u kojem će se koristiti - koliko je velik i kakvo je osvjetljenje, odnosno ima li mogućnost zatamnjenja (primjerice zastore, rolete, žaluzine i slično). O tome ovisi koja jačina projektora Vam je potrebna, odnosno koliko ANSI lumena bi trebao imati projektor. Općenite smjernice su:

Jačina projektora prema veličini prostora
 
Veličina prostorije
Broj sudionika Preporučena jačina projektora
mala 0-30 3000 - 4000 ANSI Lumena
srednja 30-50 4000 - 5500 ANSI Lumena
velika 50-100 5500 - 7500 ANSI Lumena
kongresne dvorane 100+ 7500+ ANSI Lumena


Dodatne mogućnosti projektora

Prije kupnje svakako provjerite koje dodatne mogućnosti projektora su Vam potrebne, poput širokokutne leće, interaktivnosti, upravljanja putem mreže, bežično povezivanje slike s računala ili pametnih telefona, zaštita od krađe, produženo jamstvo i slično.


 
Ne brinite, ukoliko se naknadno predomislite, projektor možete zamijeniti drugim modelom ili ćemo Vam izvršiti povrat novca!

 Širokokutan i ultra širokokutan projektor


U našoj ponudi, osim standardnih, možete pronaći i brojne širokokutne projektore i ultra širokokutne modele projektora, koje još nazivamo projektorima kratkog i ultra kratkog dometa. Karakterizira ih posebna leća koja omogućuje postavljanje projektora izrazito blizu projekcijskog platna/zida, pa tako većina njih može projicirati sliku dijagonale 100 inča s udaljenosti od samo 0,4 metra. To je idealno rješenje za manje prostorije i učionice, te prostorije ograničene namještajem u kojima se profesor, predavač ili voditelj nalazi neposredno ispred platna, te se time onemogućuje stvaranje sjena.     
 


Interaktivni projektor


Naši posebno dizajnirani interaktivni projektori pretvaraju svaku ravnu površinu u interaktivni radni prostor, bez potrebe za ulaganjem u dodatnu interaktivnu ploču, te korisite  najnoviju generaciju TouchBeam interaktivne tehnologije, za prirodniji i interaktivniji način komunikacije.

Ona pruža veći stupanj kontrole, točnosti i brzine te na nju ne utječe ambijentalno i dnevno svjetlo u prostoriji. Uz TouchBeam interaktivnu tehnologiju u trenu pretvorite zid ili već postojeću standardnu bijelu ploču u interaktivnu radnu površinu po kojoj je omogućen rad više korisnika istovremeno - dodirom prsta, pomoću pasivne interaktivne olovke, obične olovke ili bilo kojeg sličnog predmeta. Ona olakšava crtanje, obilježavanje, zoom i okretanje projicirane slike. A također je moguće otvoriti dokumente ili web preglednike, te interakciju sa sadržajem bez potrebe za računalom, stoga su interaktivni projektori kao stvoreni za tvrtke, škole i fakultete!
 
         

Bežično povezivanje projektora

 
Želite li se riješiti brojnih kablova u uredu, učionici, sobi za sastanke, kongresnoj dvorani ili čak kod kuće? Pošaljite sliku i zvuk s Vašeg računala potpuno bezično na projektor, uz Optoma uređaje za wireless prijenos, te brzo i jednostavno streamajte video sadržaj u Full HD ili 4K rezoluciji s Vašeg pametnog telefona, tableta, laptopa, DVD i Blu Ray uređaja!

Izdvojeni uređaji za bežični prijenos:
 

HDCast Pro

WPS Pro

HDMI dongle

WPS dongle
 


Produženo jamstvo i dodatna sigurnost


Produženo jamstvo pruža tvrtkama, školama i fakultetima dodatnu sigurnost. Svim našim kupcima i korisnicima osiguravamo jamstvo, servis i doživotnu tehničku podršku, no ukoliko Vam je potrebno dodatno jamstvo, samo ga zadražite kod našg stručnog prodajnog osoblja, prilikom kupnje!


Dodatna oprema za projektore


U našoj ponudi možete pronaći i svu dodatnu opremu koja Vam je potrebna za projekciju, poput projekcijskog platna, interaktivne ploče, nosača za projektore, dodatnih kablova, bežičnih laserskih prezentera i slično. Ukoliko ne znate što Vam je sve potrebno ili ne pronalazite ono što tražite, naše ljubazno prodajno osoblje će Vam rado pomoći!
 

Projekcijska platna

 
interaktivne ploce
Interaktivne ploče

Dokument kamere
nosaci i stalci
Nosači i stalci
 
kablovi
Kablovi

Lampe / Žarulje
za projektore

Leće za projektore

3D i WiFi oprema


 ostala AV oprema

Montaža, instalacija i postavljanje projektora


Želite li projektor fiksno postaviti na strop, potreban Vam je poseban nosač. Ovisno o visini stropa u Vašem prostoru, možete izabrati kratki nosač (za visinu stropa do 3,5-4 metra), ili ukoliko imate visok strop, kakav najčešće nalazimo u starim zgradama, odaberite teleskopski nosač (za visinu stropa višu od 4 metra).

Prilikom montaže projektora na strop potrebno je izmjeriti udaljenost od projektora do platna. Ovisno o veličini platna koje koristite, udaljujete projektor koliko je potrebno, tako da projicirana slika ispuni platno. Udaljenost je moguće izračunati i upotrebom posebnog kalkulatora projekcije, koji se nalazi na službenim web stranicama proizvođača projektora.

Ukoliko nemate prethodnog iskustva, vremena ili potreban alat, naš stručni, iskusni tim rado će montažu, instalaciju i postavljanje opreme obaviti umjesto Vas - kontaktirajte nas!Kako naša tvrtka može unaprijediti Vaše poslovanje?


U našoj ponudi možete pronaći kompletnu audio video, multimedijalnu i prezentacijsku opremu, potrebnu za opremanje učionica, ureda, soba za sastanke i konferencijskih dvorana i slično. Naše stručno i educirano osoblje s više od 15 godina iskustva s AV opremom, rado će Vas savjetovati i predložiti Vam rješenje prilagođeno Vašim individualnim, poslovnim potrebama. Također, rado ćemo Vam prezentirati rješenja i sustave na Vašoj ili našoj lokaciji, te Vam na licu mjesta pokazati kako to sve funkcionira u praksi. Osim konzultacija i prodaje, nudimo Vam i profesionalnu uslugu montaže i spajanja opreme, kao i edukaciju novih korisnika za korištenje opreme, ali i  tehničku podršku i servis nakon prodaje.