Kako odabrati odgovarajući projektor?Multimedijski data i video projektori se trenutno proizvode u nekoliko različitih tehnologija. Pa tako razlikujemo DLP projektor (Digital Light Processing), LCD projektor (Liquid Crystal Display) idr. Ovisno o izvoru svjetlosti dijelimo ih na projekore sa standardnim lampama (UHP, Metal Halid), LED lampama ili na projektore najnovije LASER tehnologije.
 
Pogledajte našu ponudu projektora
ili nas kontaktirajte za dodatne informacije, savjete i pomoć!
   
Projektor prema namijeni može biti projektor za prezentacije (data projektor) ili projektor za kućno kino (home cinema projektor). Prilikom odabira odgovarajućeg modela potrebno je obratiti pažnju prvenstveno na jakost svjetlosti, vrijednost kontrasta te namjenu odnosno rezoluciju i format slike.

REZOLUCIJA I FORMATI SLIKE

Ovisno o namjeni projektori koriste različite formate slike. Za prezentacijske (data) projektore je karakterističan format slike 16:10 što odgovara slici na monitoru ili nekom drugom prezentacijskom uređaju. Prilikom projiciranja BluRay video signala ili signala s igračih konzola ili prijemnika na projektoru odnosno za kućno kino se koriste projektori istinskog 16:9 (kino formata). Kino format koristi wide rezolucije FullHD (1920x1080) piksela ili 4K (3840 × 2160) piksela. Za gledanje današnje digitalne televizijske slike će zadovoljiti projektor u FullHD rezoluciji odnosno sa 1080 horizontalnih linija. Ukoliko imate kvalitetniji uređaj ili igraču konzolu moguće je da ćete radije potražiti projektor sa 4K nativnom rezolucijom.

Rezolucija projektora označava istinsku rezoluciju mjerenu u obliku umnoška broja horizontalnih i vertikalnih pixela. Veća rezolucija omogućiti će detaljniji prikaz slike. U slučaju data projektora je to prilično važno ukoliko često koristite tabularne podatke, sheme i druge grafičke materijale. U svakom slučaju a pogotovo kod odabira data projektora, idealno je odabrati projektor čija rezolucija odgovara istinskoj rezoluciji vašeg računala. Na taj način neće dolaziti do gubitaka zbog kompresije ili ekspanzije slike i ona će biti najveće kvalitete. Ukoliko će se više korisnika služiti sa projektorom, najbolje bi bilo odabrati standardnu FullHD (1920x1080) rezoluciju ili WUXGA (1920x1200), kao nativnu rezoluciju. U posljednje vrijeme sve češći su projektori sa 4K (3840 × 2160) rezolucijom kako bi pratili razvoj profesionalnih i interaktivnih monitora, te monitora u prijenosnim računalima. Prije kupnje takvog projektora provjerite da li je grafička kartica vašeg računala sposobna dati takvu rezoluciju i na HDMI izlazu.

JAKOST SVJETLOSTI PROJEKTORA

Snaga projektora ovisi o vrijednostima jakosti svjetlosti i kontrasta projektora. Izbor odgovarajuće snage projektora ovisi najčešće o intenzitetu osvjetljenosti prostorije i veličini platna. Što je veći intenzitet pozadinske rasvjete biće potreban projektor većih vrijednosti jakosti svjetlosti i kontrasta. Ne zaboravite da je dnevno svjetlo puno neugodnije za projekciju od umjetnog svjetla. Jeste li u mogućnosti zamračiti prostoriju ili ona mora biti normalno osvijetljena? Najčešći problem kod edukacijskih ustanova gdje je neophodno normalno osvjetljenje prostorije. Također je bitna i veličina platna odnosno projicirane slike. Intenzitet svjetlosti projicirane slike slabi sa povećanjem dijagonale slike. Što je projektor udaljeniji od platna to je veća slika, ali se gubi više svjetlosti. Ukoliko projektor udaljimo na dvostruku udaljenost od platna, površina slike se poveća četiri puta. Takvu sliku karakterizira iskorištena samo četvrtina početne svjetlosne jakosti.

MONTAŽA PROJEKTORA

kako montirati projektor Prilikom montaže projektora na strop potrebno je izmjeriti udaljenost od projektora do platna. Ovisno o veličini platna koje koristimo udaljujemo projektor koliko je potrebno da projicirana slika ispuni platno. Udaljenost je moguće izračunati i upotrebom kalkulatora projekcije. Po vertikalnoj osi bilo bi najbolje da je projektor iznad ravnine gornjeg ruba platna za cca 1/6 udaljenosti (ovisi o specifikacijama samog projektora), tako da nema potrebe za ispravljanjem "keystone" efekta. Također je potrebno paziti da ne zaklonimo dovod zraka za hlađenje projektora. Ukoliko je projektor izvan dohvata poželjno je postaviti sklopku za prekid napajanja projektora. Postavlja se iz razloga sigurnosti i manje potrošnje električne energije. Ukoliko Vam je potrebna profesionalna montaža projektora, molimo da nas kontaktirate.

KEYSTONE KOREKCIJA

keystone korekcija za projektorUkoliko se projektor ne nalazi pod kutem od 90 (okomito) u odnosu na platno doći će do deformacije projicirane slike. Slika nije pravokutnog oblika već nastaje trapezoid ovisno da li je pomak na horizontalnoj ili vertikalnoj osi. Ispravljanje trapezoidne slike se vrši keystone korekcijom koja može biti optička i digitalna. Najčešće projektori nude obje vrste s obzirom da je optička kvalitetnija, ali najčešće ne i dovoljna. Digitalan keystone podrazumijeva kompresiju proširenog dijela projicirane slike i rezultira manjim zamućenjem ispravljenog dijela slike. Keystone korekcijom je moguće 'ispraviti' sliku pri pomaku projektora po vertikalnoj i horizontalnoj osi. Ukoliko nije nužno, preporuka je izbjegavati keystone korekciju odnosno postaviti pojektor okomito na projekcijsko platno.

KVALITETA VIDEO SLIKE

Ukoliko tražite projektor za kućno kino tražite projektor sa visokim vrijednostima kontrasta, odličnim spektrom boja, visokom uniformnošću slike, digitalnim ulazima, sa progressive scan tehnologijom i istinskim 16:9 formatom slike. Projektori za kućno kino najčešće koriste DLP tehnologiju s obzirom da one omogućuju izuzetno visoke vrijednosti kontrasta, te je u mogućnosti prikazati potpuno crnu boju. Drugi važan element je Progressive scan tehnologija bez koje uređaj skenira svaku drugu horizontalnu liniju i zatim ispočetka. Problem nastaje kod prikaza pokreta (npr.lopta) gdje je pomak brži od skeniranja. Pri tome nastaju artefakti (sjene) oko pokretnih tijela. Progressive scan omogućuje skeniranje svih linija odjednom, odnosno koristeći internu memoriju projektor uparuje linije i slike. Tako da su linije predmeta u pokretu poravnane i pokret je pravilno prikazan.

ODABIR KONEKCIJE

Željeli bismo objasniti funkcionalnost svih priključaka i dostupnih veza za povezivanje projektora s izvorom. Ovisno o modelu, veze će se razlikovati. Također ćemo savjetovati koje veze su potrebne za koju rezoluciju i pružiti detalje o tome kako povezati projektor s računalom. To bi trebalo pomoći u odabiru pravog projektora za vaše potrebe i nadamo se minimalizirati sve neočekivane probleme. Za analogni su trenutno zastarijele konekcije, ali ako ih morate korisiti , najkvalitetnija je komponentna konekcija. Komponentni signal koristi iste kablove kao kompozitni samo što video signal prenosi putem tri kabela. Y,Cr,Cb, ili Y,Pb,Pr, ili crveni, zeleni, plavi kabel. Ovakav način konekcije daje daleko bolju kvalitetu slike od S-Video konekcije ili pak najlošije kompozitne konekcije (samo jedan kabel).

Digitalne veze pružaju kvalitetniji prijenos slike od analognih, jer rade sa znatno više prijenosnih kanala. To je neophodno za kvalitetu slike visoke razlučivosti (HDTV). HDMI 2.0 (velika brzina) pogodan je za prijenos 3D sadržaja u FullHD ili 4K rezolucijama. HDMI je potpuno digitalni standard prijenosa audio i video signala. Za razliku od analognih konekcija nema gubitaka na kvaliteti signala zbog konverzije analogno-digitalno te utjecaja kabela na fazni pomak signala što je najčešći uzrok 'šuma' na slici. Kod kvalitetnijih data projektora je također zastupljen HDMI kao zamjena za VGA signal.
 

HDMI (high definition multimedia interface) konekcija kao i DVI, prenosi nekomprimirani i potpuno digitalni signal. Zbog brzine prijenosa od 5 Gbps i više sa novim standardima, bez kompresije se prenosi i najzahtjevniji HDTV signal. Također je moguće istim kabelom prenijeti i višekanalni audio zapis, komprimirane formate; Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS i DTS EX . S obzirom da je HDMI dvosmjerna konekcija, omogućuje međusobnu komunikaciju svih HDMI kompatibilnih uređaja što je preduvjet za potpunu iskoristivost DTV signala visoke rezolucije. 
 
Pogledajte našu ponudu projektora
ili nas kontaktirajte za dodatne informacije, savjete i pomoć!
   

Kako naša tvrtka može unaprijediti Vaše poslovanje?


U našoj ponudi možete pronaći sve modele projektora za prodaju i najam, kao i svu dodatnu opremu. Naše stručno i educirano osoblje s više od 12 godina iskustva s audio video opremom, rado će Vas savjetovati i predložiti Vam rješenje prilagođeno Vašim individualnim, poslovnim potrebama. Također, rado ćemo Vam prezentirati projektor na Vašoj ili našoj lokaciji, te Vam na licu mjesta pokazati kako funkcionira u praksi. Osim konzultacija i prodaje, nudimo Vam i profesionalnu uslugu montaže i spajanja opreme, kao i edukaciju novih korisnika za korištenje sustava, ali i  tehničku podršku i servis nakon prodaje.

Pored projektora i projekcijskih platna, u ponudi imamo i svu ostalu audio/video opremu za opremanje poslovnih prostora (soba za sastanke, konferencijih dvorana i sl). Pogledajte prospekt ili nas kontaktirajte.