Video konferencija - što je to i kako funkcionira?


Tražite rješenje za održavanje sastanaka s udaljenim partnerima i kolegama, a pritome želite olakšati posao, ubrzati ga, te minimalizirati  troškove? Tada je videokonferencija upravo ono što Vam treba! Saznajte što je videokonferencija, kome je namjenjena te kako funkcionira!

 

Pogledajte našu ponudu videokonferencija
ili nas kontaktirajte za dodatne informacije, savjetovanje,
prezentaciju i/ili izradu neobvezujuće ponude!
   

Što je video konferencija?

 
Video konferencija je komunikacija putem koje se, u stvarnom vremenu, zvuk i slika u pokretu  izmjenjuju između dvije ili više lokacija, omogućavajući tako sudionicima održavanje poslovnog sastanka ili edukacije "uživo".

Općenito, sustav video konferencije sastoji se od monitora ili projektora i platna, pomoću kojih vidimo sugovornika (ili više njih) na udaljenoj lokaciji, kamere koja šalje sliku drugoj strani, ambijentalnog mikrofona koji se nalazi na stolu, kako bi svi sudionici mogli aktivno sudjelovati u sastanku, te centralna procesorska jedinica zvana CODEC.


Namjena video konferencija
 

Videokonferencije su namjenjene velikim, srednjim ali i manjim korporativnim tvrtkama s dislociranim uredima, partnerima i suradnicima - u drugim gradovima, državama, pa i kontinentima, koje imaju potrebu za čestim sastancima i suradnjom.

U takvim slučajevima videokonferencija znatno olakšava posao, ubrzava ga, te minimalizira  troškove: nema potrebe za čestim poslovnim putovanjima i gubitkom radnog vremena, a istovremeo se povećava efikasnost rada, komunikacijom po potrebi i u željeno vrijeme sa udaljenim partnerima.Također, videokonferencije se često koriste i u edukativne svrhe, kako bi primjerice, predavač s drugog kontinenta mogao uživo prisustvovati i održati predavanje ili kolegij studentima, ali i u medicinske svrhe, radi konzultacije liječnika, prijenosa operacija uživo i slično.
 

Trebate dodatne informacije, savjetovanje, preporuku ili samo pomoć pri odabiru?
Želite prezentaciju uređaja za videokonferenciju i neobvezujuću ponudu?

    

Razlika između softwarea za online komunikaciju i video konferencije

 

Videokonferencije se uvelike razlikuju od softwarea za online komunikaciju i kolaboraciju. Software radi samo sa softwareom iste vrste i ne možete uspostaviti poziv preko sustava videokonferencije. Kvaliteta komunikacije videokonferencijom je drastično naprednija , što povećava stručni imidž tvrtke kao i profesionalni pristup poslu. Također, upotreba komunikacijskih alata uzrokuje usporavanje Vašeg računala i lošiju kvalitetu slike i zvka, dok video konferencija osigurava visokokvalitetnu sigurnu vezu.

Dakle, za ozbiljan pristup poslovanju i imidžu tvrtke neophodan je kvalitetan sustav video konferencije. Skype je i dalje u širokoj upotrebi i dostupnosti, ali s mnogo ograničavajućih faktora koji mogu ometati ozbiljnu poslovnu korespodenciju.


Prednosti sustava  video konferencije su: manja putovanja na sastanke (neovisnost o vremenskim uvijetima), svakodnevna upotreba, neupitna ušteda vremena i novca, te jednostavnost i pristupačnost. Video konferencija postaje naprosto nužna sve većem broju korisnika. Pomoću video konferencije moguće je učiti na daljinu, držati korporativne sastanke i ostalo bez troškova održavanja.


Trebate dodatne informacije, savjetovanje, preporuku ili samo pomoć pri odabiru?
Želite prezentaciju uređaja za videokonferenciju i neobvezujuću ponudu?
    

Tehničke karakteristike video konferencija

 

> signal kojim se vrši prijenos slike i zvuka je digitalan, prijenos signala se vrši putem mreže (LAN)

> za izvođenje video konferencije potrebna je sljedeća oprema: monitor ili projektor i platno, video kamera, mikrofon i zvučnici, te procesorska jedinica zvana CODEC (kratica coder-deccoder)

> procesorska jedinica CODEC na predajnoj strani ima ulogu kodera, tj. analogni signal digitalizira i kompresira, a na prijemnoj strani ima ulogu dekodera, tj. dekompresira digitalni video signal i pretvara ga u analogni signal. Posljedice sporog CODEC-a ili niske propusnosti komunikacijske linije su isprekidana slika i kašnjenje zvučnog signala

> Sustavi video konferencije rade po standardu H.323. kojime su definirane komponente, protokoli i procedure pomoću kojih se osiguravaju multimedijalne komunikacijske usluge: prijenos audia, videa i podataka u realnom vremenu

> vrste video konferencije (po broju priključnih točaka): point-to-point priključak i multi-point priključak (višelokacijska video konferencija)

> point-to-point priključak je tip veze u kojoj sudjeluju samo dvije strane, opremljene jednakom ili kompatibilnom opremom. Naknadno dodavanje novih članova u konferenciji nije moguće

> multi-point priključak odnosi se na komunikaciju većeg broja sugovornika smještenih na različitim lokacijama. Izvodi se upotrebom posebnog uređaja zvanog MOST ili MCU (Multiple Conference Unit)

> mogućnost snimanja video konferencije preko USB-a za naknadno pregledavanje iste

> mogućnost pozivanja sudionika i prekidanja veze, prikaz liste sudionika, upravljanje prijenosom audiozapisa i videozapisa, prilagođavanje veličine prikaza, jačine zvuka i kvalitete slike

> dijeljenje programa ili aplikacije-aplikaciju pokrenutu na jednom računalu mogu vidjeti svi učesnici veze i po potrebi raditi u njoj


Kako možemo unaprijediti Vaše poslovanje?

U našoj ponudi možete pronaći različite modele videokonferencija za prodaju i najam, kao i svu dodatnu opremu. Naše stručno i educirano osoblje s više od 15 godina iskustva s audio video opremom, rado će Vas savjetovati i predložiti Vam rješenje prilagođeno Vašim individualnim, poslovnim potrebama. Također, rado ćemo Vam prezentirati videokonferencijski sustav na Vašoj ili našoj lokaciji, te Vam na licu mjesta pokazati kako funkcionira u praksi. Osim konzultacija i prodaje, nudimo Vam i profesionalnu uslugu montaže i spajanja opreme, kao i edukaciju novih korisnika za korištenje videokonferencije, ali i  tehničku podršku i servis nakon prodaje.